Pannenkoeken (recept van Jo)

Basis pannenkoek

  • ± 500 g bloem (Stichting Holten’s Molen)

  • 1 theelepeltje zout

  • 1 eetlepel suiker

  • 3 eieren

  • Melk toevoegen tot een mooi glad beslag ontstaat.

Pan voorverwarmen en bakken met olie (bijv. Bartholie). Als beslag bovenop gestold is, de pannenkoek draaien met deksel of broodmes.

Spek-, kersen- of kaas pannenkoek

Alles zoals boven echter spek enz. in beslag in pan leggen alvorens dit gestold is, draaien en afbakken.

P.S. Beslag ’s morgens maken voor namiddag of ’s avonds bakken. Beslag komt dan tot rust.

 Eierpannenkoeken

  • 200 g pannenkoekenmeel

  • 4 g zout

  • 2 eieren

  • ½ ltr melk

  • ± 40 g boter of margarine

De bloem met het zout vermengen, hierin een kuiltje maken. In het kuiltje de eieren breken en 1 dl melk schenken. Van het midden uit roerende, een dik glad beslag maken. Dit goed roerende langzamerhand verdunnen met de overige melk, tot weer een glad beslag verkregen is. Voor elke pannenkoek in een koekenpan iets boter lichtbruin laten worden. Hierin met een diepe lepel zoveel beslag uitgieten dat dit over de gehele panbodem juist kan uitvloeien. De pannenkoeken vlug gaar en aan weerskanten goudbruin bakken (niet keren voordat de bovenkant opgedroogd is). De pannenkoeken netjes op elkaar stapelen en warm geven met suiker of pannenkoekenstroop.

 

Spekpannenkoeken

  • 250 g bloem - 5 g zout - 1 ei - 10 g gist - 4 ½ dl melk

  • 150 g vet rookspek dun uitgesneden

De bloem en het zout goed vermengen; een kuiltje in de bloem maken, hierin het ei breken. De gist aanmengen met iets lauwe melk en met de helft van de lauwe welk in het kuiltje schenken. Van het midden uit roerende, een dik glad beslag maken en dit enige minuten beslaan. Goed roerende het beslag langzamerhand met de overige lauwe melk verdunnen, tot weer een glad beslag verkregen is, dat als koord van de lepel afloopt. Het beslag toedekken en op een tamelijk warme plaats ± 1 uur laten rijzen. Het rookspek in dunne plakjes snijden en in een grote koekenpan langzaam laten uitsmelten het spek met het vet in een kommetje doen. Voor elke pannenkoek wat spekvet heet laten worden, hierin ¼ of 1/5 deel van het beslag gieten en dit snel over de gehele panbodem laten uitvloeien. Op het beslag hier en daar enige stukjes spek leggen. De pannenkoeken langzaam gaar en aan weerskanten goudbruin bakken (niet keren voordat de bovenkant opgedroogd is). De pannenkoeken netjes op elkaar stapelen en warm geven, met suiker of stroop.

Recept eierpannenkoeken

  • 200 gram  pannenkoekenmeel van Holten's Molen

  •  4 gram zout

  •  2 eieren

  •  1/2 liter melk

  • 40 gram boter of margarine  (ongeveer, om te bakken)

    Niet te hete koekenpan

De bloem met het zout vermengen, hierin een kuiltje maken. In het kuiltje de eieren breken en de helft van de melk schenken. Van het midden uit roerende, een dik glad beslag maken. Dit goed roerende langzamerhand verdunnen met de overige melk, tot weer een glad beslag verkregen is. Beslag vier uur laten rusten. Pan voorverwarmen. Voor elke pannenkoek in een koekenpan iets boter lichtbruin laten worden. Hierin met een diepe lepel zoveel beslag uitgieten dat dit over de gehele pan bodem juist kan uitvloeien. De pannenkoeken vlug gaar en aan weerskanten goudbruin bakken (niet keren voordat de bovenkant opgedroogd is). De pannenkoeken netjes op elkaar stapelen en warm geven met suiker of appelstroop.

 Recept spekpannenkoeken

Benodigdheden

  • 250 gram pannenkoekenmeel van Holten's Molen  

  • 5 gram zout

  • 1 ei

  • 10 gram gist

  • 0,45 liter melk

  • 150 gram vet rookspek dun uitgesneden spekvet van uitgebakken spek (om te bakken)

Niet te hete koekenpan

De bloem en het zout goed vermengen; een kuiltje in de bloem maken, hierin het ei breken. De gist aanmengen met iets lauwe melk en met de helft van de lauwe welk in het kuiltje schenken. Van het midden uit roerende, een dik glad beslag maken en dit enige minuten beslaan. Goed roerende het beslag langzamerhand met de overige lauwe melk verdunnen, tot weer een glad beslag verkregen is, dat als koord van de lepel afloopt. Het beslag toedekken en op een tamelijk warme plaats ± 1 uur laten rijzen. Het rookspek in dunne plakjes snijden en in een grote koekenpan langzaam laten uitsmelten het spek met het vet in een kommetje doen. Pan voorverwarmen. Voor elke pannenkoek wat spekvet heet laten worden, hierin ¼ of 1/5 deel van het beslag gieten en dit snel over de gehele pan bodem laten uitvloeien. Op het beslag hier en daar enige stukjes spek leggen. De pannenkoeken langzaam gaar en aan weerskanten goudbruin bakken (niet keren voordat de bovenkant opgedroogd is). De pannenkoeken netjes op elkaar stapelen en warm geven, met suiker of stroop.

 

Recept Pannenkoeken van Jo

Benodigdheden

  • 500gram pannenkoekenmeel van Holten's Molen

  • 1 theelepel zout

  • 1 eetlepel suiker

  • 3 eieren

  • 1 liter melk (ongeveer tot een glad deeg ontstaat)

  • olie (om te bakken)

Niet te hete koekenpan

De bloem met het zout en suiker vermengen, hierin een kuiltje maken. In het kuiltje de eieren breken en 1 dl melk schenken. Van het midden uit roerende, een dik glad beslag maken. Dit goed roerende langzamerhand verdunnen met de overige melk, tot weer een glad beslag verkregen is. Beslag vier uur laten rusten. Pan voorverwarmen. Voor elke pannenkoek in een koekenpan een weinig olie heet laten worden. Hierin met een diepe lepel zoveel beslag uitgieten dat dit over de gehele pan bodem juist kan uitvloeien. De pannenkoeken vlug gaar en aan weerskanten goudbruin bakken (niet keren voordat de bovenkant opgedroogd is). De pannenkoeken netjes op elkaar stapelen en warm geven met suiker of pannenkoekenstroop.

 

Extra

Voor een Spek-, kersen- of kaas pannenkoek. Alles zoals boven echter spek enz. in beslag in pan leggen alvorens dit gestold is, draaien en afbakken.

 

Recept spelt worstenbroodjes

Benodigdheden

  • 500 gram speltbloem van Holten's Molen

  • 25 gram gist

  • 50 gram gesmolten boter

  • 0,25 liter lauwwarm water

  • 2 theelepels zout

  • 500 gram gehakt

  • 1 ei

  • peper, zout, gehaktkruiden naar keuze

Oven voorverwarmen op 220 graden.
20 minuten op 220 graden.

Bloem, gist, zout, gesmolten boter en water mengen tot een homogeen mengsel (deeg mag niet plakken, zo nodig extra bloem of water toevoegen). Ca 1 uur laten rijzen, tot de hoeveelheid is verdubbeld. Gehakt mengen met zout, peper, kruiden en 3/4 van het losgeklopte ei. Oven voorverwarmen op 220 graden. Deeg nogmaals doorkneden. Uitrollen tot een plak van ca 0,5 cm dikte (ondergrond met bloem bestrooien). Gehakt in lange worst rollen en op het deeg leggen, brood eromheen slaan en dichtplakken. Deegrol in gelijke stukken snijden. Bestrijken met de rest van het losgeklopte ei. In ca 20 minuten goudbruin bakken.

Extra

Het gehakt kan ook gekruid worden met pittige kruiden, Mexicaanse kruiden, of gemengd worden met feta of geraspte kaas.

Recept speltbrood

Dit recept gebruikt twee soorten meel waarmee een heel aardig resultaat wordt bereikt. Twee dingen vallen in het oog. Zo wordt er geen suiker gebruikt en is er maar heel weinig gist nodig om het deeg goed te laten rijzen, ca 2 gram droge gist. Het kleine schepje bij uw broodbakmachine bevat als het vol is ongeveer 3 gram. 

Benodigdheden

  • 200 gram speltmeel

  • 200 gram tarwebloem

  • 260cc water (260 gram)

  • 2gramdroge gist

  • 1 theelepel zout (ongeveer 5 gram)

  • Scheutje olie of wat boter

De meelsoorten met de gist goed mengen en dan water, olie en zout in de bakvorm doen. Vervolgens het meel/gist toevoegen.
Bakken op het programma voor volkorenbrood. Duur: ca 3 uur en 40 minuten. Voor 400 gram meel (brood van 7 ons) duurt het programma een paar minuten korter.

Meestal rijst het deeg heel aardig maar zakt het in wanneer het bakken begint. Het kan zijn dat u dan teveel water hebt gebruikt. Als dat niet het geval is hebt u de mogelijkheid om 5 a 10 minuten voor het begin van het echte bakproces (dus voor het einde van de rijsperiode) het programma te stoppen zoals in de handleiding van de machine staat aangegeven. We eerst controleren of het deeg al goed is gerezen.
Vervolgens drukt u de toets "bakken" in. Bij mij is dat programma nr. 12
Ik ben nog aan het experimenteren maar ik krijg een mooier brood met een mooie structuur.

Niet alle bakmachines zijn dezelfde. Het kan zijn dat u even moet zoeken naar de goede aanpak. Volhouden als het niet direct lukt. Uiteindelijk wordt u uw eigen warme bakker. 

De molenaars van Holten's Molen wensen u succes!!!!